Forside Blog Nyheder Hjemmearbejde slår rekord i 2024: 4 ud af 10 arbejder hjemme

Hjemmearbejde slår rekord i 2024: 4 ud af 10 arbejder hjemme

dansker-arbejder-hjemme-ved-hjemmearbejdsplads
Senest opdateret: september 30, 2024

Den tradtionelle 9-17 “on-site” arbejdsmodel er under pres både i Danmark og på globalt niveau, og en af de mest fremtrædende tendenser er den stigende andel af hjemmearbejde vs arbejde på et kontor. Meget tyder på, at vi i Danmark og resten af verden er på vej mod en ny arbejdsmodel, der i høj grad vil blive formet af fleksibilitet og frihed til at vælge, hvor man arbejder.  

Den seneste undersøgelse fra Danmarks Statistik afslører, at hjemmearbejde i Danmark nu er på sit højeste niveau siden pandemiens toppunkt. Tallet er baseret på den netop udgivne Arbejdskraftundersøgelse for andet kvartal 2024.

I denne artikel gennemgår vi den nyeste data fra undersøgelsen om hjemmearbejde i Danmark, og vi vil blandt andet dække følgende: 

  1. Hvordan hjemmearbejde er blevet en fast del af mange danskeres arbejdsliv
  2. Hvor ofte danskerne arbejder hjemme i 2024
  3. Hvordan hjemmearbejde fordeler sig mellem brancher og regioner
  4. Hvilke forskelle der er mellem den private og offentlige sektor.

LÆS OGSÅ: Ny rapport fra Linkedin afslører de globale tendenser inden for fjernarbejde og hybridarbejde

dansk-kvinde-arbejder-hjemmefra-i-stuen

Hvor mange arbejder hjemmefra i Danmark i 2024?

40% eller 4 ud af 10 af alle beskæftigede i Danmark har arbejdet hjemme inden for de seneste fire uger, viser den seneste rapport fra Danmarks Statistik. Det bringer os tilbage til samme niveau som under pandemien i første kvartal 2021, hvor hjemmekontoret blev et fast inventar i manges liv.

Men selvom rekordmange arbejder hjemme, er der et tydeligt skift i, hvor ofte det sker.

Kun 8% af de beskæftigede arbejdede hyppigt hjemme i andet kvartal 2024 – det vil sige mere end halvdelen af dagene i en fire-ugers periode. Det er et markant fald på 21 procentpoint siden pandemiens højdepunkt i 2021.

Samtidig er antallet af dem, der arbejder hjemme af og til – mindst én gang i løbet af fire uger – steget fra 28% i 2023 til 34% i 2024. Den hybride arbejdsmodel er med andre ord blevet endnu mere udbredt i 2024, mens andelen af fuldstændigt remote arbejde er faldet siden pandemiens toppunkt, hvilket er meget naturligt.

statistik-hvor-mange-danskere-arbejder-hjemmefra
Kilde: Specialudtræk fra Arbejdskraftundersøgelsen 2. kvartal 2024

I hvilken branche i Danmark er hjemmearbejde mest udbredt?

Ikke alle brancher i Danmark har taget hjemmearbejde til sig i samme omfang. Den største vækst i hjemmearbejde ses inden for finansiering og forsikring, hvor hele 79% arbejder hjemme i andet kvartal 2024.

Det er en stigning på imponerende 41 procentpoint siden før pandemien i 2019.

Information og kommunikation
følger lige efter med 77% af de ansatte, der arbejder hjemme – et tal, der næsten er uændret siden pandemien.

Til gengæld er hjemmearbejde mindre udbredt i brancher som bygge og anlæg, hvor kun 23% arbejder hjemme, og handel og transport, hvor 26% gør det samme. Det er naturligt og afspejler de forskellige behov og arbejdsformer i brancherne, hvor nogle kræver fysisk tilstedeværelse, mens andre brancher lettere kan tilpasses en digital arbejdsform.

hjemmearbejde-i-danmark-i-forhold-til-brancher
Kilde: Specialudtræk fra Arbejdskraftundersøgelsen 2. kvartal 2024

Privat vs. offentlig sektor: Hvem er mest på hjemmekontoret?

Når vi ser nærmere på fordelingen af hjemmearbejde mellem den private og offentlige sektor, viser dataen spændende forskelle. I den private sektor arbejdede 40% af de ansatte i Danmark hjemme i andet kvartal 2024, mens andelen i den offentlige sektor er lidt højere med 43%. Men hyppigheden af hjemmearbejde varierer betydeligt.

  • 19% af de ansatte i den private sektor arbejder hjemme mere end to dage om ugen. Til sammenligning gælder det kun for 11% i den offentlige sektor.
  • Samtidig arbejder 49% af de offentligt ansatte hjemme mindre end én dag om ugen, hvorimod 43% af de privat ansatte gør det samme.

Det viser, at den private sektor i højere grad omfavner den fleksible arbejdsmodel, mens mange offentligt ansatte stadig har en stærk tilknytning til deres fysiske arbejdsplads.

Hjemmearbejde er mest populært i byområder

Som forventet er hjemmearbejde mest udbredt i storbyerne. I København har hele 56% af de beskæftigede hjemmearbejde, mens tallet er 51% i Københavns omegn. I modsætning hertil er tallet i Vestjylland kun 33% – den laveste andel i landet.

Denne forskel hænger sammen med, at byområder typisk har flere arbejdspladser inden for brancher, der tillader fleksibilitet, såsom finansiering, IT og kommunikation. De mere industri- og landbrugsprægede regioner har færre muligheder for hjemmearbejde, hvilket afspejler arbejdsmarkedets regionale forskelle.

statistik-hyppighed-af-hjemmearbejde-i-danmark-2024
Kilde: Specialudtræk fra Arbejdskraftundersøgelsen 2. kvartal 2024

Fremtiden for hjemmearbejde: Fleksibilitet er nøglen

Hjemmearbejde er ikke længere et privilegium for de få, men en moderne og fleksibel arbejdsmodel, som mange danskere forventer af deres arbejdsgiver. De nyeste data fra andet kvartal 2024 viser, at hjemmearbejde nu bruges i en bredere variation – flere arbejder hjemme lejlighedsvis, mens færre har gjort hjemmekontoret til deres faste base. 

Denne balance mellem arbejde og privatliv er en af de største gevinster ved hjemmearbejde, da det giver folk mulighed for at tilpasse deres hverdag til deres individuelle behov.

Hos Arbejd Smartere tror vi på, at fleksibilitet er nøglen til fremtidens arbejdsmarked.

Den hybride model, hvor man kombinerer hjemmearbejde med tilstedeværelse på kontoret, giver både medarbejdere og virksomheder det bedste af begge verdener: effektivitet, frihed og den sociale kontakt, der styrker samarbejde og innovation. 

Selvom fuldstændigt remote arbejde i Danmark kun udgør ca. 8% af arbejdsstyrken i 2024, forventer vi også, at denne arbejdsform kommer til at stige markant i de kommende år. Det er en trend, vi allerede er begyndt at se i first-mover lande som USA. Flere og flere danske virksomheder begynder at se fordelene ved at tilbyde fuldtids fjernarbejde, både for at tiltrække de bedste talenter og for at give deres medarbejdere den ultimative fleksibilitet. 

Du vil også kunne li'

Scroll to Top