Forside Blog Digital nomade Hvilken type digital nomade er du?

Hvilken type digital nomade er du?

typer-af-digitale-nomader
Senest opdateret: september 16, 2024

Nogle digitale nomader sværger til evig vandring mellem fjerne kyster og eksotiske byer, mens andre måske foretrækker at slå rødder et sted for en sæson eller to. Der er de typer digitale nomader, der jonglerer med flere freelance gigs fra en strandbar, og så er der dem, der styrer store virksomheder fra et fast co-working sted eller lånt kontor.

Der findes mange forskellige typer af digitale nomader, og der er ingen universel opskrift, der passer til alle. Det, vi digitale nomader dog alle deler, er friheden til at vælge—ikke kun hvor vi arbejder fra, men også hvordan vi balancere vores arbejdsliv og privatliv. 

Denne artikel er skabt for at give dig et indblik i de typer af digitale nomader, vi har mødt, og hvordan de hver især har tilpasset livet med fjernarbejde til deres personlige præferencer og livstil.

digitale-nomader-freelanceren-og-selvstaendig

De 4 typer af digitale nomader

I takt med at fjernarbejde bliver mere og mere udbredt, har konceptet “digital nomade” udviklet sig til at dække over langt mere end den stereotype digitale nomade, der rejser hele tiden og arbejder på bagsædet af turistbussen. 

1. Fuldtids digitale nomader

Fuldtids digitale nomader er dem, der har valgt at frigøre sig helt fra de traditionelle rammer af et fast arbejdssted. De varierer i alder fra unge voksne i slutningen af tyverne, der lige er startet i arbejdslivet, til mere erfarne mennesker mellem 40 og 60 år.De rejser og arbejder hele året rundt, og selv om de måske på papiret har en “base”, så er de der stort set aldrig. 

Disse digitale nomader drives af en dybfølt længsel efter at udforske forskellige kulturer på en mere dybdegående og ægte måde, samtidig med at de udvikler et globalt netværk af forbindelser. De har en tendens til at slå sig ned et sted for længere tid ad gangen, typisk mellem tre til seks måneder, før de drager videre på nye rejser.

2. Tidsbegrænsede digitale nomader

Tidsbegrænsede digitale nomader vælger en mere struktureret tilgang til deres nomadeliv. De fastsætter en bestemt periode—typisk et til to år—hvor de dedikerer sig til at udforske verden, før de eventuelt beslutter sig for at slå sig ned et sted.

Dette tilgang er ideel for dem, der ønsker at opleve friheden ved at være digitale nomader, men samtidig har en klar vision om en fremtid, der måske inkluderer et mere stationært liv.

For mange er denne tilgang med en tidsbegrænset nomadetilværelse en slags prøveperiode, der åbner deres øjne for de muligheder og udfordringer, som livet som digital nomade indebærer.

3. Deltids digitale nomader (sæsonbestemte)

Det er langt fra alle digitale nomader, som lever et kontinuerligt rejseeventyr. Mange har brug for en base, en stabilitet, og vi falder nok selv mest i den her kategori. De fleste digitale nomader på deltid vælger at være nomader i tre til seks måneder om året og bruger resten af tiden på deres faste hjemmebase.

Modellen er særligt populær blandt især folk fra koldere klimaer, der søger mod varmere destinationer i vintermånederne. Deltids nomader med unge familier finder også denne model attraktiv, da den giver mulighed for at udnytte lange skoleferier til at rejse, samtidig med at børnene kan vende tilbage til en stabil hjemlig rutine det meste af året.
 
Vi kunne personligt ikke overskue at rejse og arbejde hele tiden på længere sigt – vi har brug for en base. Til gengæld laver vi i løbet af året såkaldte “hush trips, hvor vi tager på kortere, mindre rejser væk fra vores base i nogle uger eller måneder. 

4. Digitale expats

Begrebet “digitale expats” dækker over en stadig mere populær undergruppe af digitale nomader, hvis livsstil ligger i grænseområdet mellem den traditionelle expat-tilværelse og det nomadiske fjernarbejdsliv.

Nogle vil argumentere for, at expats ikke bør kategoriseres sammen med digitale nomader, men sandheden er, at skellet mellem de to er blevet mere og mere utydeligt. Med indførelsen af særlige visum til digitale nomade, som mange lande nu tilbyder, har muligheden for at bo i et andet land i alt fra et til fem år gjort det muligt for mange digitale nomader at etablere sig mere permanent og dermed nærme sig en mere traditionel expat-eksistens.

En væsentlig forskel er dog, at mens traditionelle expats ofte arbejder inden for det lokale økonomiske system i det land, de bor i, forbyder digitale nomade visum typisk dette og kræver i stedet, at fjernarbejderne har en indkomst, der stammer fra uden for landets grænser.

Denne regel sikrer, at de digitale expats bidrager til den lokale økonomi gennem forbrug og investeringer, uden direkte at konkurrere om job med lokale arbejdstagere.

deltid-digital-nomade

Gå din egen vej som digital nomade

 Uanset om du søger eventyr på fuldtid, ønsker at balancere arbejde og fritid, eller overvejer at blive mere forankret i et nyt land, åbner livet som digital nomade døre til nye kulturer, erfaringer og personlig vækst.

Du kan selv vælge, hvilken type digital nomade du vil være, og du behøver selvfølgelig ikke låse dig til én kategori i al evighed. 

Vi startede selv med at rejse meget i vores første år som digitale nomader, men efter noget tid fandt vi ud af, at vi har behov for en stabil base og rolige arbejdsforhold. Derfor er vi personligt nok mest i kategorien “digitale expats” lige nu, men vi kan sagtens forestille os, at vi bliver mere rejsende digitale nomader igen. 

Du vil også kunne li'

Scroll to Top